W

Walnoot (Juglans)
Weigela (weigelia)
Wilg (Salix)
Winterjasmijn (Jasminum)
Wisteria (blauweregen)

Walnoot (Juglans)
Snoei de walnoot in zijn jeugd geleidelijk op tot hij de juiste boomvorm heeft verkregen (stamhoogte 25 m). Snoei walnoten net als druiven al in de herfst of de winter nadat het blad is gevallen. De boom zal in het voorjaar namelijk sterk gaan bloeden.

Weigela (weigelia)
Weigelia’s bloeien op tweejarig hout. U moet ze dus jaarlijks dunnen. Officieel moet u dit na de bloei doen, maar als u de struiken regelmatig snoeit, kunt ze net zo goed vroeger in het voorjaar dunnen. Verwijder de oudste tak uit het binnenste van de struik. Neem eventueel te ver uitstekende takken iets terug.

Wilg (Salix)
Knip de wilgensoorten met mooi gekleurde takken in het voorjaar tot bij de grond af. Bij de soorten die mooie katjes vormen in de lente, kunnen de twijgen direct na de bloei in het latere voorjaar tot dicht bij de grond worden afgeknipt. De bovenstaande snoeiaanwijzingen gelden voor de kleine wilgensoorten. Grote wilgen zijn ongeschikt voor aanplant in de tuin.

Winterjasmijn (Jasminum)
De geelbloeiende winterjasmijn bloeit van december tot maart op het kale hout. U kunt in het voorjaar de bloeischeuten inkorten. Zorg ervoor dat er genoeg licht kan komen bij deze struikachtige klimmer. Veelvuldige snoei voorkomt de vorming van dood hout.

Wisteria (blauweregen)
Snoei de langloten van volgroeide wisteria’s begin juli af. U kunt dit doen tot eind augustus. Bij een jonge plant moet u deze loten juist gebruiken om de plant ergens langs of over te leiden. Laat bij een jonge plant de te leiden loten dus zitten en snoei de andere tot op enkele ogen af Aangezien de bloemen aan de kortloten komen, moet u deze zo veel mogelijk laten zitten. Houd bij aanplant van blauweregens al rekening met de groeiomstandigheden. De met de zon mee windende Wisteria floribunda groeit prachtig over een pergola. De lange bloemtrossen die wel 45 cm lang kunnen worden, komen namelijk mooier uit als ze vrij kunnen hangen. Een nadeel van deze soort is dat ze pas na vele jaren gaat bloeien. De tegen de zon in winden de Wisteria sinensis heeft kortere bloemtrossen en kan daarom goed tegen een muur worden geleid. Span daartoe bij voorkeur een aantal draden op zo’n 30 cm afstand van elkaar horizontaal tegen een muur. Horizontaal geleide takken zullen na een aantal jaren beter bloeien dan verticaal geleide takken. Als u geen geschikte muur hebt waartegen u een blauweregen kunt laten groeien, kunt u de klimmer ook op stam kweken. Leid daartoe de plant langs een paal van ongeveer 2 m hoogte. Knip de plant boven aan de paal af. Als u de plant een paar jaar op dezelfde manier bezuinigt als een tegen een muur geleidt exemplaar, krijgt u een bol waar de bloemen sierlijk onderuit zullen hangen. Voor snoei tot bol is de blauw-lila Wisteria x formosa ‘Issai’ het geschiktst.

Neem contact op!

Openingstijden kantoor

 

Onze hoveniers werken van maandag tot en met vrijdag. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Kantoor is alleen geopend op afspraak.