T

Tamarix (tamarisk)
Taxus (venijnboom)
Teucrium (gamander)
Tilia (linde)
Toverhazelaar (Hamamelis)

Tamarix (tamarisk)
Dit is een vormloze heester waarvoor het moeilijk is om snoeirichtlijnen te geven. T parviflora en T tetandra bloeien op tweejarig hout; terugsnoeien is voor deze planten dus niet de oplossing. Knip jaarlijks echter wel een of twee van de oudere takken bij de grond weg. Wie een nette tuin wil, met heesters die in een redelijk model zijn te snoeien, kan deze twee tamarisken maar beter niet planten. T. pentandra bloeit daarentegen op eenjarig hout en kan in het voorjaar tot dicht bij de grond worden afgeknipt. Dit struikje ziet er na de snoei beslist heel fatsoenlijk uit.

Taxus (venijnboom)
Bij de snoei Taxus baccata kan maar weinig misgaan: zelfs bij te sterke snoei zal de struik of boom beslist opnieuw uitlopen. U kunt een brede taxushaag zelfs tot bijna op de stam terugknippen. Op de stam zullen adventiefknoppen weer uit gaan lopen. Voorkom dat de struiken na de snoei verbranden door felle zonneschijn door er tuinbouwdoek of oude lakens overheen te draperen. Taxus media ‘Hicksii’ is niet alleen als haag, maar ook als solitaire struik ongeschikt. De verticale takken buigen op latere leeftijd uit. Een pak sneeuw verdragen ze al helemaal niet.

Teucrium (gamander)
Dit lage struikje kunt u in het voorjaar met een heggenschaar trimmen. Als u het struikje niet snoeit, verhout het sterk en wordt het onderin kaal.

Tilia (linde)
Oudere linden vormen sterk afhangende takken. Om ondergroei mogelijk te maken, kan het nodig zijn deze takken te dunnen of zelfs geheel te verwijderen. U moet zich wel realiseren dat daarmee ook een deel van het karakter van deze boom verloren gaat. Aan de voet van linden ontstaan vaak scheuten. U kunt deze scheuten volledig wegknippen, maar het is mooier om ze slechts gedeeltelijk af te knippen. U kunt de dichte vertakking die dan ontstaat in een vorm scheren, bijvoorbeeld tot een cilinder of een kubus. Eventueel kunt u halverwege de stam nog een cilinder of kubus scheren.

Toverhazelaar (Hamamelis)
Houd erbij het planten al rekening mee dat toverhazelaars grote heesters worden waar u met snoeien weinig aan kunt veranderen. U kunt de struik onmogelijk klein houden zonder het model aan te tasten. Verwijder eventueel takken die andere takken kruisen. Verwijder opslag vanuit de grond.

Neem contact op!

Openingstijden kantoor

 

Onze hoveniers werken van maandag tot en met vrijdag. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Kantoor is alleen geopend op afspraak.