I-J

Iep (Ulmus)
Ilex (hulst)
Indigostruik (Amorpha canescens)
Indigofera (indigostruik)
Jasmijn (Philadelphus)
Jasminum (winterjasmijn)
Judasboom (Cercis)
Juglans (walnoot)

Iep (Ulmus)
Snoei deze boom net als andere bomen. Als een iep aangetast is door iepenziekte, moet u de zwaardere takken direct ontschorsen of, indien mogelijk, onder water bewaren om verspreiding van deze ziekte te voorkomen. U kunt de takken ook direct versnipperen of eventueel verbranden. Als u de stammetjes buiten bewaart om later op te stoken in de open haard, creëert u een kraamkamer voor de iepenspintkever (Scolytus scolytus) die de iepenziekte verspreidt.

Ilex (hulst)
Er is een grote verscheidenheid van hulstsoorten. Ten eerste is er I. verticillata, een bladverliezende heester. Snoei deze zoals u een jasmijnstruik snoeit. Dat houdt in dat u hem jaarlijks moet dunnen, waarbij u slechts een of twee takken weghaalt. Als u dit vlak voor de kerstdagen doet, kunt u er binnen ook nog van genieten. Ilex crenata behoeft geen snoei, tenzij u hem als haag toepast. In dat geval is één keer per jaar snoeien voldoende. Als u van de gewone of scherpe hulst, L aquifolium, jaarlijks de uiteinden topt, zullen de uiteinden dichter blijven. Als van oudere exemplaren de takken al kaal zijn geworden, kunt u deze gerust een eind inkorten. De struik zal er dan echter wel een jaar veel minder mooi uitzien.

Indigostruik (Amorpha canescens)
Bloeit op eenjarig hout. Snoei hem in het voorjaar terug tot aan de grond.

Indigofera (indigostruik)
Deze struik bloeit op eenjarig hout. U mag hem in het voorjaar bij de grond afknippen.

Jasmijn (Philadelphus)
De ideale heester om als voorbeeld te dienen in een cursus wintersnoei. Het is vrij gemakkelijk te zien welke opgaande takken het beste kunnen worden verwijderd. Zaag een paar van de binnenste takken bij de grond weg. Het is vaak moeilijk om hier met een takkenschaar bij te komen. U kunt veel beter een klein snoeizaagje gebruiken.

Jasminum (winterjasmijn)
De geelbloeiende winterjasmijn bloeit van december tot maart op het kale hout. U kunt in het voorjaar de bloeischeuten inkorten. Zorg ervoor dat er genoeg licht kan komen bij deze struikachtige klimmer. Veelvuldige snoei voorkomt de vorming van dood hout.

Judasboom (Cercis)
Deze struik verlangt geen snoei. U kunt eventueel een tak die een andere kruist wegnemen.

Juglans (walnoot)
Snoei de walnoot in zijn jeugd geleidelijk op tot hij de juiste boomvorm heeft verkregen (stamhoogte 25 m). Snoei walnoten net als druiven al in de herfst of de winter nadat het blad is gevallen. De boom zal in het voorjaar namelijk sterk gaan bloeden.

Neem contact op!

Openingstijden kantoor

 

Onze hoveniers werken van maandag tot en met vrijdag. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Kantoor is alleen geopend op afspraak.