D

Daphne (peperboompje)
Decaisnea (augurkenstruik)
Deutzia (bruidsbloem)
Diervillea
Dopheide (Erica)
Duindoorn (Hippophae)
Duitse pijp (Aristolochia) 
Duivelswandelstok (Aralia)
Dwergkwee (Choenomeles)

Daphne (peperboompje)
Alleen D. mezereum moet u soms enigszins dunnen om het struikje te verjongen. Peperboompjes bloeien op tweejarig hout, maar ze bloeien zo vroeg dat u ze toch altijd na de bloei zult snoeien. Verwijder daartoe enkele vlezig aandoende twijgen uit het midden van de struik. Als u deze struikjes niet snoeit, zullen ze er na enkele jaren kaal en lelijk gaan uitzien.

Decaisnea (augurkenstruik)
Deze struik verlangt weinig snoei. U hoeft alleen takken te verwijderen die andere takken kruisen. U kunt eventueel een deel van een tak bij een vork afzagen.

Deutzia (bruidsbloem)
Kenners snoeien na de bloei. Aangezien het hier slechts om een regelmatige dunning gaat, kunt u de oudttakken net zo goed in winter of het voorjaar tot bij de grond afzagen.

Diervillea
Deze struik bloeit op eenjarig houten kan dus in het voorjaar worden teruggezet U kunt ook jaarlijks de helft van de struik dunnen.

Dopheide (Erica)
Snoei heide na de bloei. Haal dan de uitgebloeide takjes weg. De bloeitij den van de verschillende heidesoorten lopen sterk uiteen. Als u een heidetuin hebt met meerdere soorten, moet u dus in het voorjaar, de zomer en het najaar snoeien. Als de planten oud en stokkig worden, kunt u ze eens een keer volledig afknippen. Knip ze daarbij echter niet te diep weg. Te diep wegknippen gaat bij voorjaarsbloeiende en zomerbloeiende soorten ten koste van de bloei in dat jaar. Erica arborea, boomheide, en Erica carnea, winterheide, behoeven niet te worden gesnoeid.

Duindoorn (Hippophae)
Dit is een moeilijke struik qua snoei. Hij waait vaak naar één kant en groeit daardoor scheef. Door snoei kunt u weer een evenwichtig groeiende struik krijgen. Bij oudere struiken is enige dunning gewenst.

Duitse pijp (Aristolochia) 
Als u deze slingerplant in de jeugdfase goed om draden leidt, kunt u in een later stadium alle uitstekende twijgen rigoureus verwijderen zonder dat u bang hoeft te zijn dat u de hoofdstam doorknipt. Verwaarlozing in het beginstadium bemoeilijkt de snoei dus sterk.

Duivelswandelstok (Aralia)
Snoei deze struik niet. U kunt uitlopers aan de voet verwijderen om de struik smaller te houden. Uitlopers van de bonte vorm (Aralia elata ‘Variegata’) zijn altijd groen en moeten snel worden verwijderd.

Dwergkwee (Choenomeles)
Bloeit op meerjarig hout. U moet deze boom jaarlijks uitdunnen en de overhangende twijgen verwijderen. Verwijder enkele lange takken, maar snoei zo weinig mogelijk kortloten, aangezien daar de bloemen aan komen. Rigoureuze snoei leidt tot groei van veel ongewenste waterloten. Het is dus beter om niet al te veel te snoeien.

Neem contact op!

Openingstijden kantoor

 

Onze hoveniers werken van maandag tot en met vrijdag. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Kantoor is alleen geopend op afspraak.