V

Vaccinium (bosbes)
Veldesdoorn (Acer campestre)
Venijnboom (Taxus)
Viburnum (sneeuwbal, Gelderse roos)
Vlier (Sambucus)
Vlinderstruik (Buddleja davidii) 
Vuilboom (Rhamnus)
Vuurdoorn (Pyracantha)

Vaccinium (bosbes)
Aan de lage soorten valt weinig te snoeien. De hoger wordende Amerikaanse bosbes behoeft daarentegen jaarlijks enige dunning zodat er voldoende licht bij de bessen kan komen.

Veldesdoorn (Acer campestre)
Kroon deze heester als een boom op of zet hem eens in de vijf jaar terug als u hem als heester wilt laten groeien. Als u hem in een haag toepast, moet u deze heester drie keer per jaar knippen.

Venijnboom (Taxus)
Bij de snoei Taxus baccata kan maar weinig misgaan: zelfs bij te sterke snoei zal de struik of boom beslist opnieuw uitlopen. U kunt een brede taxushaag zelfs tot bijna op de stam terugknippen. Op de stam zullen adventiefknoppen weer uit gaan lopen. Voorkom dat de struiken na de snoei verbranden door felle zonneschijn door er tuinbouwdoek of oude lakens overheen te draperen. Taxus media ‘Hicksii’ is niet alleen als haag, maar ook als solitaire struik ongeschikt. De verticale takken buigen op latere leeftijd uit. Een pak sneeuw verdragen ze al helemaal niet.

Viburnum (sneeuwbal, Gelderse roos)
Wat betreft de bloei is het niet nodig om wintergroene viburnums te snoeien. Beperk de snoei van groenblijvende soorten tot een over het pad hangende tak. Viburnum opulus (Gelderse roos) en V. bodnantense moeten af en toe worden gedund. Ook takken die andere takken kruisen, moeten worden verwijderd.

Vlier (Sambucus)
U mag vlierstruiken jaarlijks terugzetten om te voorkomen dat ze andere struiken overwoekeren. Ze zullen in een jaar weer uitgroeien tot 2 m hoogte. De bloei blijft dan echter achterwege, omdat ze op tweejarig hout bloeien. Als u de struiken jaarlijks dunt, zullen ze goed blijven bloeien. De oude stammen van oudere, verwaarloosde struiken zien er mooi uit. Laat deze stammen dus zitten en snoei alleen de sterk overhangende takken. Op deze manier krijgt de struik een boomachtig karakter. De kruidvlier (Sambucus ebulus) vormt qua snoei een uitzondering. U kunt deze struik in het voorjaar afknippen tot op de grond.

Vlinderstruik (Buddleja davidii) 
Deze heester bloeit op eenjarig hout. Knip in het voorjaar na de laatste vorstperiode de struik volledig af tot 50 cm boven de grond. Laat een klein stukje van de tak van de vorige zomer zitten. Dit is de enige grote heester waarbij we niet kunnen spreken van snoei, maar waarbij we gewoon afknippen. Als u deze struik niet snoeit, zal de bloei al na een jaar sterk afnemen. Buddleja alternifolia bloeit op tweejarig hout. U kunt hem in juli dunnen als de struik is uitgebloeid. B. globosa bloeit eveneens op tweejarig hout. Deze struik is te herkennen aan de ronde, gele bloemen. U hoeft hem alleen licht

Vuilboom (Rhamnus)
Om te voorkomen dat de vuilboom uitgroeit tot een spichtige struik, moet u jaarlijks de dikste takken uit de struik knippen. Net als bij andere heesters moet u natuurlijk eerst dood hout, dan schuren de takken en vervolgens, als dat tenminste nog nodig is, de oudste tak verwijderen.

Vuurdoorn (Pyracantha)
U kunt de vuurdoorn kweken als solitaire heester. Snoei in dat geval jaarlijks de dikste tak uit de struik. Op die manier verjongt u de struik. Snoei bij voorkeur in het voorjaar om invriezen te voorkomen. In een zeer strenge winter kan de struik bevriezen. Als de struik is ingevroren, moet u hem in het voorjaar bij de grond afzagen. Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk weer uitlopen. De vuurdoorn wordt vaker tegen een muur geplant. Het is jammer dat zo weinig mensen zich realiseren dat deze heester in waaier-, palmet- of snoervorm kan worden gekweekt. Als palmet is de vuurdoorn het mooist. Span hiertoe al voor het planten draden op 20-30 cm afstand van elkaar horizontaal tegen de muur. Bind de takken die dichtbij de draden zitten aan en verwijder de twijgen die naar voren en naar de muur steken. Doe dit gedurende de zomer. (Zie beschrijving druif)

Neem contact op!

Openingstijden kantoor

 

Onze hoveniers werken van maandag tot en met vrijdag. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Kantoor is alleen geopend op afspraak.