P

Paeonia suffruticosa (boompioen)
Palmboompje (Buxus) 
Pampasgras (Cortaderia)
Peperboompje (Daphne)
Pernettya
Perovskia
Philadelphus (jasmijn)
Photinia (glansmispel)
Physocarpus
Pieris
Pimpernoot (Staphylea)
Porrotia
Potentilla (ganzerik)
Poulownia
Pruikenboom (Cotinus)
Prunus
Pyracantha (vuurdoorn)

Paeonia suffruticosa (boompioen)
Deze plant behoeft geen snoei. U kunt oudere planten eventueel tot bij de grond terugsnoeien. Ze zullen daarna weer goed uitlopen. Verwijder uitsluitend de ingevroren delen.

Palmboompje (Buxus) 
De buxus verlangt als solitairstruik weinig snoei. Als haag moet buxus twee keer per zomer worden gesnoeid: de eerste keer in begin juni en de tweede keer in augustus. Snoei buxus om verbranding te voorkomen bij voorkeur in een regenperiode en nooit op dagen met felle zon. Als de zon onverhoeds toch fel gaat schijnen, kunt u de haag het beste een paar dagen met bijvoorbeeld oude lakens afdekken. Als u buxus sterk terug moet snoeien, kunt u dat het beste in het vroege voorjaar doen om zonnebrand te voorkomen. De erg lage haagjes zijn niet zo laag gebleven door veelvuldige snoei. Ze worden gevormd door een lager ras, namelijk Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’. Voor grote kubussen kunt u beter het ras B. s. ‘Rotundifolia’ aanplanten.

Pampasgras (Cortaderia)
Het afgestorven blad beschermt de plant ’s winters tegen de vorst. Knip de afgestorven bladeren pas in het voorjaar af Als de pol klein is, kunt u dit goed doen met een snoeischaar. Wordt de pol na een paar jaar groter, dan is het gemakkelijker om hier een klein boomzaagje voor te gebruiken. Zaag alle stengels tot 10 cm boven de grond af. Afhankelijk van de laatste vorstperiode moet u dit tussen half maart en half april doen. Als de plant niet opnieuw uitloopt, wil dat niet zeggen dat u iets verkeerd hebt gedaan bij het snoeien: de plant is dan in de winter al bevroren. U hebt de plant dan niet goed ingepakt tegen de vorst.

Peperboompje (Daphne)
Alleen D. mezereum moet u soms enigszins dunnen om het struikje te verjongen. Peperboompjes bloeien op tweejarig hout, maar ze bloeien zo vroeg dat u ze toch altijd na de bloei zult snoeien. Verwijder daartoe enkele vlezig aandoende twijgen uit het midden van de struik. Als u deze struikjes niet snoeit, zullen ze er na enkele jaren kaal en lelijk gaan uitzien.

Pernettya
Als u elk jaar de oudste tak verwijdert, blijven de struikjes jong. Aard ze aan met tuinturf om de groei van jong schot aan de basis te bevorderen.

Perovskia
Bloeit op eenjarig hout. Knip de struik in het voorjaar bij de grond af Meestal bevriezen de houtige delen in de winter. Dat geeft niets; truikje zal beslist weer uitlopen.

Philadelphus (jasmijn)
De ideale heester om als voorbeeld te dienen in een cursus wintersnoei. Het is vrij gemakkelijk te zien welke opgaande takken het beste kunnen worden verwijderd. Zaag een paar van de binnenste takken bij de grond weg. Het is vaak moeilijk om hier met een takkenschaar bij te komen. U kunt veel beter een klein snoeizaagje gebruiken.

Photinia (glansmispel)
De snoei beperkt zich meestal tot het verwijderen van bevroren takken. Als de oude stammen lelijk worden, is het een goed idee om de plant eens een keer sterk terug te zetten.

Physocarpus
Knip eenderde van de oude takken tot de grond weg. Als u dit jaarlijks doet, zal de struik na drie jaar volledig verjongd zijn.

Pieris
De snoei beperkt zich tot het verwijderen van ingevroren of dode twijgen.

Pimpernoot (Staphylea)
Deze struik behoeft weinig snoei. U kunt de struik eens in de paar jaar licht dunnen. Scheuten die vanuit de grond groeien, moeten wel worden verwijderd.

Porrotia
Dit is een grote heester, waarvan hooguit een kruisende tak moet worden verwijderd. Laat, net als bij de andere leden van de Hamamelis-familie, de natuurlijke groeivorm zoveel mogelijk intact. Houd erbij het planten al rekening mee dat deze (kostbare) heester behoorlijk groot wordt.

Potentilla (ganzerik)
Bloeit op eenjarig en op meerjarig hout. Plantsoenendiensten knippen deze struiken eens in de twee of drie jaar volledig af. Het is echter mooier om jaarlijks de helft of eenderde van de takken te dunnen. Op die manier blijft er steeds een heestertje staan. Dun gelijkmatig over de struik. Knip met een snoeischaar de takken zo diep mogelijk weg.

Poulownia
Bij jonge bomen vriezen de takken sterk in. Verwijder de ingevroren takken tot bij de volgende vork. Om de heester uit te laten groeien tot een boom, moet u de zijtakken geregeld terugknippen om de hoofdstam de kans te geven tot ontwikkeling te komen.

Pruikenboom (Cotinus)
Deze struik verlangt weinig snoei. Verwijder in zijn jeugd al een tak die andere takken kruist. Ingevroren topjes van twijgen kunt u in het voorjaar verwijderen. Hetzelfde geldt voor uitgebloeide bloempluimen.

Prunus
De bladverliezende soorten worden op dezelfde manier gedund als de gewone sierheesters. Het amandelboompje (Prunus triloba) is een van de drie uitzonderingen. Snoei bij deze struik direct na de bloei in het voorjaar alle takken tot de plaats van enting terug. Hierdoor ontstaat na een aantal jaren een prachtige knot een van de schoonheden van dit struikje. Voor de grootbladige groenblij vers geldt dat u ze beter met een snoeischaar dan met een heggenschaar kunt snoeien om bruine bladrandjes aan half doorgeknipt blad te voorkomen. Deze groenblijvers kunnen als haag of als solitaire heester worden aangeplant.

Pyracantha (vuurdoorn)
U kunt de vuurdoorn kweken als solitaire heester. Snoei in dat geval jaarlijks de dikste tak uit de struik. Op die manier verjongt u de struik. Snoei bij voorkeur in het voorjaar om invriezen te voorkomen. In een zeer strenge winter kan de struik bevriezen. Als de struik is ingevroren, moet u hem in het voorjaar bij de grond afzagen. Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk weer uitlopen. De vuurdoorn wordt vaker tegen een muur geplant. Het is jammer dat zo weinig mensen zich realiseren dat deze heester in waaier-, palmet- of snoervorm kan worden gekweekt. Als palmet is de vuurdoorn het mooist. Span hiertoe al voor het planten draden op 20-30 cm afstand van elkaar horizontaal tegen de muur. Bind de takken die dichtbij de draden zitten aan en verwijder de twijgen die naar voren en naar de muur steken. Doe dit gedurende de zomer. (Zie beschrijving druif)

Neem contact op!

Openingstijden kantoor

 

Onze hoveniers werken van maandag tot en met vrijdag. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Kantoor is alleen geopend op afspraak.