B
Berberis (Zuurbes)
Bergthee (Gaultheria)
Beuk (Fagus)
Beuk van het zuidelijk halfrond (Nothofagus)
Beverboom (Magnolia)
Blauweregen (Wisteria)
Blazenstruik (Colutea)
Boompioen (Paeonia suffruticosa)
Bosbes (Vaccinium)
Brem (Cytisus)
Bruidsbloem (Deutzia)
Buddleja davidii (vlinderstruik)
Buxus (palmboompje)
Bellenplant (Fuchsia)
Bloeit op eenjarig en tweejarig hout. Na een strenge winter kunt u een fuchsia tot aan de grond afknippen. Na een zachte winter hoeft u alleen te ver uitstekende takken in te korten. Als er enkele jaren achter elkaar sprake is geweest van zachte winters, moet u de fuchsia’s dunnen. Op zeer beschutte plaatsen kan deze heester goed als haag worden aangeplant: u moet hem dan jaarlijks twee keer knippen.
Berberis (Zuurbes)
Bedenk al bij de aanschaf van Berberis dat snoeien een onaangenaam karwei is: de stekels die zelfs nog door handschoenen heendringen, veroorzaken al snel kleine ontstekingen aan uw handen. Snoei bij de bladverliezende soorten jaarlijks de oudste takken weg bij de grond. Gebruik hiervoor een takkenschaar zodat u beter bij de binnenste takken kunt komen. Als u Berberis tot haag laat groeien, moet u de struiken twee keer per zomer knippen. Wilt u een laag heggetje dat u hooguit één keer per jaar hoeft te knippen, dan kunt u Berberis thunbergil Nana of Berberis buxilolia ‘Nana’ aanplanten. De snoei van groenblijvende soorten is hetzelfde als die van bladverliezende soorten. Bij de groenblijvers mogen takken ook worden ingekort. Aantasting van de takkenstructuur is immers niet te zien omdat de heesters hun blad behouden. De beste snoeitijd is het vroege voorjaar. U kunt ook direct na de bloei snoeien.
Bergthee (Gaultheria)
Zowel de hoge als de lage soort vereist weinig snoei. Beperk de snoei tot het verwijderen van lelijk blad en dood hout.
Beuk (Fagus)
Een beuk, of het nu een boom of een haag betreft, verdraagt slechts weinig verandering in zijn omgeving. Zowel een wisseling van waterstand als een plotselinge blootstelling aan meer zonlicht is slecht voor de beuk. Houd hier goed rekening mee als u in de omgeving van de beuk snoeit. Snoei een beukenboom ook heel geleidelijk op: snoei niet meer dan één tak per jaar. Laat bij jonge bomen altijd een paar kleine zijtakjes aan de boom zitten, zodat de zon niet rechtstreeks op de bast kan schijnen.
Beuk van het zuidelijk halfrond (Nothofagus)
Niet snoeien. Verwijder bij een jong exemplaar een tak die andere takken kruist.
Beverboom (Magnolia)
Deze heester wordt heel groot. De groei is niet in te tomen door middel van snoei. U kunt eventueel opslag en dood hout verwijderen. Doe dit bij voorkeur in het vroege voorjaar om te voorkomen dat u de bloemknoppen beschadigt.
Blauweregen (Wisteria)
Snoei de langloten van volgroeide wisteria’s begin juli af. U kunt dit doen tot eind augustus. Bij een jonge plant moet u deze loten juist gebruiken om de plant ergens langs of over te leiden. Laat bij een jonge plant de te leiden loten dus zitten en snoei de andere tot op enkele ogen af Aangezien de bloemen aan de kortloten komen, moet u deze zo veel mogelijk laten zitten. Houd bij aanplant van blauweregens al rekening met de groeiomstandigheden. De met de zon mee windende Wisteria floribunda groeit prachtig over een pergola. De lange bloemtrossen die wel 45 cm lang kunnen worden, komen namelijk mooier uit als ze vrij kunnen hangen. Een nadeel van deze soort is dat ze pas na vele jaren gaat bloeien. De tegen de zon in winden de Wisteria sinensis heeft kortere bloemtrossen en kan daarom goed tegen een muur worden geleid. Span daartoe bij voorkeur een aantal draden op zo’n 30 cm afstand van elkaar horizontaal tegen een muur. Horizontaal geleide takken zullen na een aantal jaren beter bloeien dan verticaal geleide takken. Als u geen geschikte muur hebt waartegen u een blauweregen kunt laten groeien, kunt u de klimmer ook op stam kweken. Leid daartoe de plant langs een paal van ongeveer 2 m hoogte. Knip de plant boven aan de paal af. Als u de plant een paar jaar op dezelfde manier bezuinigt als een tegen een muur geleidt exemplaar, krijgt u een bol waar de bloemen sierlijk onderuit zullen hangen. Voor snoei tot bol is de blauw-lila Wisteria x formosa ‘Issai’ het geschikst.
Blazenstruik (Colutea)
Deze struik moet u iets dunnen. Verwijder takken die andere takken kruisen. U mag de twijgen tot dicht op de hoofdtakken terugknip pen.
Boompioen (Paeonia suffruticosa)
Deze plant behoeft geen snoei. U kunt oudere planten eventueel tot bij de grond terugsnoeien. Ze zullen daarna weer goed uitlopen. Verwijder uitsluitend de ingevroren delen.
Bosbes (Vaccinium)
Aan de lage soorten valt weinig te snoeien. De hoger wordende Amerikaanse bosbes behoeft daarentegen jaarlijks enige dunning zodat er voldoende licht bij de bessen kan komen.
Brem (Cytisus)
Bloeit op eenjarig hout. U kunt deze struik in het voorjaar terugzetten, maar houd er wel rekening mee dat kale stammen slecht opnieuw uitlopen.
Bruidsbloem (Deutzia)
Kenners snoeien na de bloei. Aangezien het hier slechts om een regelmatige dunning gaat, kunt u de oudttakken net zo goed in winter of het voorjaar tot bij de grond afzagen.
Buddleja davidii (vlinderstruik)
Deze heester bloeit op eenjarig hout. Knip in het voorjaar na de laatste vorstperiode de struik volledig af tot 50 cm boven de grond. Laat een klein stukje van de tak van de vorige zomer zitten. Dit is de enige grote heester waarbij we niet kunnen spreken van snoei, maar waarbij we gewoon afknippen. Als u deze struik niet snoeit, zal de bloei al na een jaar sterk afnemen. Buddleja alternifolia bloeit op tweejarig hout. U kunt hem in juli dunnen als de struik is uitgebloeid. B. globosa bloeit eveneens op tweejarig hout. Deze struik is te herkennen aan de ronde, gele bloemen. U hoeft hem alleen licht
Buxus (palmboompje)
De buxus verlangt als solitairstruik weinig snoei. Als haag moet buxus twee keer per zomer worden gesnoeid: de eerste keer in begin juni en de tweede keer in augustus. Snoei buxus om verbranding te voorkomen bij voorkeur in een regenperiode en nooit op dagen met felle zon. Als de zon onverhoeds toch fel gaat schijnen, kunt u de haag het beste een paar dagen met bijvoorbeeld oude lakens afdekken. Als u buxus sterk terug moet snoeien, kunt u dat het beste in het vroege voorjaar doen om zonnebrand te voorkomen. De erg lage haagjes zijn niet zo laag gebleven door veelvuldige snoei. Ze worden gevormd door een lager ras, namelijk Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’. Voor grote kubussen kunt u beter het ras B. s. ‘Rotundifolia’ aanplanten.